Fonduri europene pentru pensiuni sau agroturism

Monday, February 7th, 2011

MASURA 313 – „Incurajarea activitatilor turistice” se refera strict la fondurile europene legate de turism in special pensiuni si dezvoltarea agroturismului.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 313 sunt:

Atentie! Scopul si obiectivele asociatiei si fundatiei/ ADI prevazute in statut, trebuie sa fie in

conformitate cu activitatile care vizeaza proiectul, activitati de interes public si negeneratoare de profit.

Tipuri de investitii si cheltuieli eligibile

Constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistice (structuri agroturistice si alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o microintreprindere) avand pana la 15 camere;

Schimbarea destinației unei locuințe in structura de primire turistica si agroturistica este considerata, in accepțiunea acestei masuri, investiție noua.

ATENTIE! Agroturismul este o imbinare a activitatilor agricole cu serviciile turistice in interiorul unei gospodarii agricole sau ferme, ce constituie o solutie complementara de suplimentare a veniturilor din agricultura, cu efecte pozitive atat de natura economica cat si sociala, ce presupune contactul turistului cu activitatile gospodaresti, si asigurarea partiala a hranei din produse locale.

In cadrul pensiunilor agroturistice trebuie sa se desfasoare cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi, etc. La fundamentarea investitiei in Studiul de Fezabilitate sau Memoriul Justificativ trebuie precizat specificul activitatii beneficiarului, ex. culturi vegetale, legumicultura, pomicultura, ferme zootehnice, etc.

In cazul zonelor deja dezvoltate din punct de vedere turistic, este permisa doar modernizarea si extinderea structurilor de primire turistice.

De asemenea, vor fi sustinute investitiile de racordare la utilitatile publice, achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decat bio-combustibii, ca parte componenta a proiectelor.

ATENTIE! Tipurile de structuri de primire turistice care pot fi finantate prin aceasta masura sunt:

I. cu functiuni de cazare:

(a) vile,

(b) bungalow-uri,

(c) cabane turistice,

(d) campinguri, sate de vacanta, popasuri turistice, casute tip camping,

(e) pensiuni turistice si pensiuni agroturistice.

Capacitatea de servire a mesei trebuie sa fie dimensionata in acord cu capacitatea de cazare a respectivei structuri de primire turistice.

II. cu functiuni de alimentatie - restaurante – exclusiv restaurante de tip familial/pensiune, cu specific (crama, cu specific local), gradina de vara (clasificate conform Ordinului 1296/ 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, cu modificarile si completarile ulterioare.)

Structurile de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica (restaurante) eligibile in cadrul acestei masuri, se vor regasi fie in incinta structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare, fie ca si cladiri independente pe langa structurile de primire turistice cu functiuni de cazare. Nivelul de confort si calitatea serviciilor propuse pentru structurile de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica (restaurante) trebuie sa fie similare cu nivelul de confort si calitatea serviciilor oferite de structurile de primire turistice cu functiuni de cazare, iar acestea trebuie sa aiba acelasi proprietar.

In cazul in care proiectul prevede investitii in structura de primire turistica si in activitati recreationale, iar aceste activitati se regasesc in criteriile suplimentare aferente structurii de primire turistice, toate cheltuielile vor fi decontate din anvelopa financiara a componentei a), iar proiectul nu va fi considerat un proiect integrat. Pentru ca un proiect care vizeaza investitii in comp. a) si comp. b) sa fie considerat integrat este nevoie ca solicitantul sa detina cod CAEN pentru investitiile de pe fiecare componenta.

ATENTIE! Nivelul de confort si calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie sa atinga standardul de calitate precizat in Ordinul 1296/ 2010. Ca urmare, sunt considerate cheltuieli eligibile, acele spatii si dotari cuprinse in Anexele la normele metologice – criterii obligatorii si suplimentare privind clasificarea structurilor turistice cu functii de cazare din Ord.1296/ 2010.

b) Investitii in activitati recreationale

i. Investitii private in infrastructura turistica de agrement independenta sau dependenta de structura de primire turistica precum spatii de campare, amenajari de stranduri si piscine, achizitionare de mijloace de transport traditionale pentru plimbari, trasee pentru echitatie, inclusiv prima achizitie de cai in scop turistic (cu exceptia celor pentru curse si competitii) si asigurarea adaposturilor acestora (ca parte componenta a proiectului), rafting, etc.

ATENTIE! Mijlocul de transport traditional reprezinta orice vehicul cu tractiune animala (exemplu: sanie, trasura), barca cu vasle.

c) Investitii in infrastructura la scara mica precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice, etc.

Construirea, modernizarea si dotarea centrelor locale de informare in scopul promovarii, prezentarii si vizitarii turistice;

ii. Dezvoltarea de sisteme electronice locale de rezervare pentru structurile de primire turistice din spatiul rural, conectate la sistemele regionale si nationale;

iii. Amenajarea de marcaje turistice, refugii turistice de utilitate publica, etc.;

iv. Investitii legate de refacerea in scop turistic a vechilor trasee de cale ferata cu ecartament ingust, a amenajarilor complementare acestora (ex: constructii, plan inclinat, etc.), reconditionarea echipamentelor si utilajelor;

v. Investitii legate de infiintarea si amenajarea de trasee tematice (ex: “drumul vinului”, al

,,olaritului”, al„cioplitorilor in lemn”, etc.).

d) Dezvoltarea si/ sau marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural

Elaborare de materiale promotionale precum prima editare a materialelor in scopul promovarii actiunilor turistice: brosuri de prezentare, panouri de informare, etc.

Atentie! Nu reprezinta cheltuieli eligibile elaborarea de materiale promotionale de tipul: cani, pixuri, tricouri, sepci, cutii de chibrituri, brelocuri, etc. Toate materialele promotionale vor fi inscriptionate cu textul: „Acest material promotional se distribuie gratuit.”

Conform Art. nr. 55 din Regulamentul (CE) nr.1974/ 2006 pentru toate tipurile de actiuni, vor fi sustinute cheltuielile cu: achizitionarea de utilaje, echipamente, hardware, soft-uri, inclusiv achizitionarea in leasing a acestora, costurile de instalare si montaj;

- costurile generale legate de intocmirea proiectului precum taxe pentru arhitecti, ingineri si consultanti, Studii de Fezabilitate/ Memorii Justificative, taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor necesare implementarii proiectelor, asa cum sunt ele mentionate in legislatia nationala, achizitia de patente si licente, in limita unui procent de 10% din valoarea totala a proiectului, iar pentru proiectele care nu prevad constructii, in limita a 5%.

Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile

Pentru investitiile de interes public negeneratoare de profit, intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de pana la 100% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi valoarea de 200.000 Euro/ proiect;

ii. Pentru investitiile generatoare de profit, intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de pana la:

70% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 70.000 Euro/ proiect in cazul proiectelor de investitii in agroturism;

50% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 200.000 Euro/ proiect pentru alte tipuri de investitii in turismul rural.

Daca a fost util articolul va recomandam sa introduceti adresa de e-mail pentru a fi la curent cu toate noutatile:

Delivered by FeedBurner

 

 

 

Mesajul s-a trimis, va multumim pentru interes!
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 Comentarii

 1. M-ar interesa cat la suta este finantat din fondurile europene si ca este contributia mea

 2.  
 3. Buna ziua,

  Scrie in articol in functie de calitatea de aplicant

 4.  
 5. Buna ziua,
  Doresc sa cumpar un teren la tara unde este si o manastire si nici un loc de cazare in comuna,deci turisti ar veni.As dori sa infiintez un sat de vacanta cu cabanutze,o balta de pescuit,o mica ferma de pasari(gaini,rate,gaste,iepuri) pt consumul clientilor,achizitionarea de cai in scop turistic.As dori sa stiu daca in cazul in care as avea doar terenul cu balta pt pescuit,as putea obtine fonduri nerambursabile si care ar fii conditiile.
  Multumesc!

 6.  
 7. Buna ziua!
  Cum e posibil sa se modifice ghidul solicitantului, cand am proiectul aproape intocmit, cand am cheltuit o gramada de bani si am investit atata timp????? Ce fac acum? Am pierdut tot!

 8.  
 9. Dacă finanțarea nerabursabilă este 50%, decontarea se realizează doar la 20% deoarece TVA,comisioane și alte asemenea cheltuieli (considerate neeligibile),nu sunt decontate. Astfel primim o subvenționare reală doar la jumătate!
  La asemenea proiecte de investiții (pensiune agroturistică) cu sprijin nerabursabil pot fi incluși și investitori străini?

 10.  
 11. as fii interesat daca pentru tineri se acorda ceva fonduri in agroturism sau ceva tabere de vadacanta pentru copii. in judetul alba. va multumesc

 12.  
 13. Buna ziua as vrea sa cumpar un teren intro zona turistica si sa construiec o pensiune si doresc sa va intreb e acte am nevoie pt a putea obtine fonduri nerambursabile in zona unde doresc sa fac pensiunea se afla o manastire si o cetate dar nu are nici un loc de cazare

 14.  
 15. pentru o pensiune deja inceputa se acorda fonduri

 16.  
 17. Doresc să înființez o pensiune agroturistică.Am terenul și imobilul la care trebuiesc îmbunătățiri și construite anexe.Nu am firmă și ca urmare nici bilanț.Pot beneficia de fonduri nerambursabile (90%/10%) și dacă societatea de consultanță poate fi aceeași cu cea de proiectare? Mulțumesc

 18.  
 19. Buna ziua

  Intentionez sa cumpar teren pe care sa construim o pensiune intr-o zona care se va dezvolta mult anii care urmeaza. Cat timp am avea la dispozitie pentru a realiza proiectul?…pana cand se pot depune proiecte pe masura 313…auzisem ca se inchide luna aceasta…
  Si daca nu e posibil astfel, cum altfel s-ar mai putea accesa fonduri europene in acest scop?

 20.  
 21. Doresc sa infiintez o pensiune agro turistica ,detin terenul si imobilul la care trebuiesc inbunatatiri si construite anexe.Cum pot beneficia de fonduri nerambursabile si pana cand pot depune un proiect pe masura 313, s-au cum pot incepe afacerea in acesc scop?

 22.  
 23. buna ziua , cum as putea lua legatura cu o persoana apta sa ma ajute in obtinerea unui fond european pentru un complex turististic in Iasi? Va multumesc !

 24.  
 25. de ce acte am nevoie pentru a beneficia de fonduri europene
  .?

 26.  
 27. Am o casa si teren situata in G.A.L.P.M.,am intentia de a o transforma in Structura de Primire Turistica obtinind Fonduri Europene,masura 313,. Se mai poate face ceva ? De unde trebuie sa incep ?.
  Multumesc.

 28.  
 29. sper sa fie de bun augur,sa pot acesa fonduri europene,pentru o pensiune agroturistica.

 30.  
 31. Se pot accesa fonduri europene pentru o investitie intr-o pensiune/hotel dintr-un oras? Daca da, care sunt conditiile?

 32.  
 33. Buna ziua,
  detin un teren de 2400 m2 intr-o zona submontana ,salbatica si frumoasa ,apreciata ca fiind una dintre zonele cu aer cel mai curat (vezi Breaza!!),…Provita de Jos din jud.Prahova.Doresc sa fac aici un camping pentru inceput si o pensiune in viitor,incepind cu 10 casute gen caming.Acesta locatie doresc sa fie un loc placut ,in special pentru cei care locuiesc la blocuri si doresc sa petreaca momente agreabile la un pahar de vorba si un gratar facut de ei la sfirsit de saptamana.
  Campingul va beneficia de diferite posibilitati de distractie :
  -orientare turistica in padure
  -painbool
  -tir cu arcul
  -tiroliana
  -plimbari cu ponei pentru copii.
  -seri cu foc de tabara
  Mentionez ca Provita de jos are de curind si o moderna sala de sport,drept pentru care ma gindesc la organizarea si unor tabere si cantonamente sportive.
  Doresc un studiu de fezabilitate si un plan de specialitate .
  doresc sa stiu si daca pot sa obtin si fonduri nerambursabile pentru acest proiect. va multumesc!

 34.  
 35. detin o locatie in zona rurala compusa din;7ha vita de vie ;11ha padure o constructie de 450m2 parter si etaj si a si dori sa accesez fonduri pentru a transforma cladirea in pensiune agroturistica.doresc informati si ce pasi sa urmez pentru a accesa fonduri si ce masura.

 36.  
 37. detin o proprietate intr-o zona din maramures foarte frumoasa am 5 camere pt cazare masina de teren pt plimbare in natura. cum as putea accesa fonduri europene pt ami putea dezvolta proiectul

 38.  
 39. Ma numesc horia,am 45ani…de 12ani tot incerc sa imi indeplinesc un vis sa fac o Pensiune +restaurant+bar+cofetarie+piscina…dar nu am pe nimeni de la Fonduri Europene pt fonduri nerambursabile in Loc.NUCET-BIHOR,nu am avere,nu detin teren,nu am nimic…stiu ca sansele mele sunt de 1%,insa cred ca mai exista vreo persoana binevoitor care sa ma poata ajuta si pe mine…nu am loc de munca si nu vreau sa mai astept mult pe cand altii iti primeste din fondurile europene pt “acel ceva”dar ei cheltuiesc in alte scopuri de vacante,litorali,vizite prin strainatate in scopuri personale…voi stiti mai bine care cum si care sunt ei…sper ca inca mai exista o sansa si pt mine,va multumesc

 40.  
 41. buna ziua as putea obtine un fond nerambursabil la o pensiune deja inceputa?si care sunt conditiile?multumesc

 42.  
 43. detin un teren si o cabana in constructii in zona vatra dornei as putea obtine un fond nerambursabil in agroturism?

 44.  

Lasa un comentariu